Akadálymentesítés

Tiszavárkony a 2008. évben kettő pályázatot nyert (ÉAOP-4.1.5-2007-0123 és ÉAOP-4.1.5-2007-0079) az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében.
A Polgármesteri Hivatal és az Orvosi Rendelő komplex akadálymentesítését tudtuk megvalósítani. Mindkét pályázat 90 %-os finanszírozású, így a bekerülési költség önkormányzatunknak a megvalósítási összegnek csak a 10 %-a.
Az akadálymentesítés megvalósítása minden közintézménynél az önkormányzat kötelező feladata, a működésüket az előírások miatt csak így tudjuk biztosítani. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program keretén belül pályáztunk sikerrel. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az akadálymentesítés megvalósításának költsége az Orvosi Rendelő esetében 27.876.707 Ft, a Polgármesteri Hivatalnál pedig 21.531.676 Ft volt.
A komplex akadálymentesítés azt jelenti, hogy a fogyatékkal élők számára is elérhető legyen minden szolgáltatás. Az akadálymentes parkolóból a hivatal és a rendelő bejáratáig felvezető rámpa illetve látássérültek számára vezetősáv készült. Az épületekben információs tábla segít tájékozódni, amelyen a látássérültek számára is érthetően vannak az információk feltüntetve. Az intézményekben kerekesszéket használók számára kialakított mosdók állnak rendelkezésre. A Polgármesteri Hivatalban az emeletre korlátjáró berendezés segítségével lehet feljutni az arra rászorulóknak. A fogorvosi rendelőbe hidraulikus személyfelvonó segít a mozgássérülteknek az emeletre feljutásban.
Az akadálymentesítés megvalósításával még közelebb kerültünk az uniós szintű település kialakításához.